A mai kor növénytermelési gyakorlata minden korábbinál jobban károsítja a talajt, és hosszú távú fenntarthatósága megkérdőjelezhető. Ennek eredményeképpen romlik a talaj, csökken a kapilláris hatás, csökken a gyökértömeg, amely egyre jobban nehezíti a tápanyagok felvételét a talajból. A gyengülő kapilláris hatás mellett, a kialakuló monokultúrák egyoldalú tápanyagfelvétellel jellemezhetők a kórokozók és kártevők akkumulációja mellett.

A felsorolt problémák mellett a növénytáplálás fejlődése is igényli, hogy a tápanyagokat a legoptimálisabb időben, a felhasználás helyére és a növények által felvehető formában juttassuk el. Emiatt a lombtrágyázás egyre gyakoribb eszköz a tudatos növénytáplálásban.

A lombtrágyák előnyei:

  • A lombtrágya célzott tápanyagellátást biztosít a növénynek. A növények igényeihez igazítható a tápanyagbevitel, idõben folyamatosan kijuttatható.
  • Makro vagy mikroelem tápanyaghiány gyorsan kezelhetõ. A növény több fejlődési szakaszában is adható.
  • Később kell pénzt befektetni.

Általánosan elmondható, hogy a készítmények jelentős mértékben tartalmaznak makro-, ill.mikroelemeket kelátkötésben tartva. A kijuttatást 200-300 literben oldva, permetezve, vagy öntözéssel kell elvégezni. A makroelemeket (NP) és teljes mikroelem sort tartalmazó 4 anyagot az különbözteti meg, hogy a nagy növénykultúra csoportoknak a fő mikroelem igényéhez igazítottuk.